Monday, 18 April 2016

just a story

Assalamualaikum w.b.t


fuhhhh lama betoi tak update blog. so this time im gonna tell or more to story something. yeah this is serious things. hehee mana ada dalam kamus hidup aliah being a serious person except for unexpected matters. so, i'm admitted that i'm not a brilliant or excellent girl during my high school. i'm just a simple yet happy go lucky person. hehe kemain puji diri sendiri. okay lets start, macam aku motivated myself to further my degree life in UIA, and get a better pointer during my diploma. so the story begins when i was in form 3, after i got PMR result's. so basically orang yang tak hebat sangat dalam akademik like me ni mesti lah result biasa-biasa ja. yes, i admitted that. dah lah dengan malas baca malas study segala pemalas lah aku ni. hehe, tapi result aku not bad lah. just science dengan bahasa arab ja c. so disebabkan aku dapat science 'c', aku telah di'kick' hahaha bukan lah kick bebetul. just i can't to take any subject of science stream like biology, physic, chemistry and add math. masa tu rasa down gila, macam- macam aku sumpah. biasalah time tu emo sikit padahal benda boleh settle. hehe,



okay back to the story, aku pon dengan upset nya balik lah rumah. yelah upset kot sebab aku expect i can get more than that ( berlagak gila kan padahal pemalas nak mampuss) hehehe bajet konon boleh dapat 5A's. ehh pemalas pemalas aku pon ada jugak target. so that time aku gi ambik result dengan ayah aku. ibu aku tak ikut sebab apa ntah aku pon dah tak ingat. hehehehehe, ayah aku biasalah dia chill ja bila aku dapat 4A's tapi dalam hati dia aku tahu dia mesti harap aku dapat more than that. hurmmmmm :'( sorry abah. so, aku pon balik rumah macam biasa, tengok- tengok ibu aku tengah iron baju nak pi berniaga. ekceli aku sedih nak bagitahu ibu yang aku dapat 4A's ja. sebab sebelum ni aku dok habaq kat ibu yang aku rasa rasa lah aku dapat 5A's. tulahh bajet kemain. hahaha, so aku terpaksa bagitahu ibu yang aku dapat 4A's and i was shocked from my mum reaction's. she hugged me and said that 'tahniah angahhhh' masa tu dalam hati aku ni rasa sebak nak nangis tepi bucu katil. tapi aku tahan. tak comeyy ah nangis depan ibu and alhamdulillah after that aku rasa satu perasaan lega ya Allah sebab aku takut that i cant make my parents happy because of that. I'M SO GRATEFUL TO HAVE MY ABAH AND IBU & MY SIBLINGS NOW!


tak habis lagi cerita, so dah balik rumah kan. segala adik beradik ibu abah aku tanya aku dapat berapa A's. so aku bagitahu dengan jujur sambil kibas kibas result. hehehe, tapi bila i showed my result to someone. then dia commented to my result that i cant to take any subject of science streams. pastu dia commented again and said that kalau aku tak amik science stream aku susah nak go on hidup aku. aku kalau dia cakap elok-elok aku boleh accept lagi tapi cara dia cakap dengan bongkak berlagak macam anak dia pandai ehh buat aku lagi sakit hati. elehh relaks lah bukan kau nak belajaq kan. kau chill sudah. heheh, takda lah. time tu memang aku rasa down gila. takpa aku boleh buktikan that aku jugak boleh berjaya apaa.


aku tak cerita dekat sapa sapa pasal tu, aku simpan kemas dalam hati aku. aku ni pendendam jugak sebenarnya tapi dendam aku jenis positive punya. so i take it as my motivation that i can also success eventhough amik kelas biasa.


so after SPM, i ni jenis malas nak tunjuk result aku dah lepas that accident tu. kalau tunjuk buat sakit hati buatpeeeee! hahahahhaha so takdapat upu, dapat form 6. tapi pi form 6 sat ja dalam sebulan lebih. aku dapat politeknik. then ayah aku suruh aku pi poli. so aku pergi dengan rela hati. and aku bukan nak show off ke apa. tapi aku nak bgtaw yang setiap yang kita buat kalau ada keberkatan dari our parents inshaAllah its really help us. so Alhamdulillah, every sem aku dapat dean list tapi cuma sem 1 kan dia terkejut sikit so tak dapat DL. heheheh banyak main weyh. so setiap sem tu lah aku bgtaw dekat 'someone' tu yang aku dapat DL. baruuuu PUAS HATI AKUUUUUU! KAHKAHKAH. jangan nak pandang rendah dekat ability orang lain. everyone has their own ability.


then dah habis diploma aku try lagi my luck to further my degree in any public universities. so time tu raya aku rasa. aku pi lah raya rumah 'someone' tu. tak jauh pon dekat ja. hahaha, so disebabkan aku ni menganggur terlalu lama dia tanya aku kenapa taknak kerja. so aku cakap lah aku tunggu result upu nak sambung degree. pastu dengan sarcastic nya dia tanya aku mintak u mana. so aku tell dia that aku mintak u dekat ja that is uum. senang nak pi balik. nak tahu dia cakap apa dekat aku? ' UUM TU NAK KENA PANDAI ENGLISH, KALAU TAK PANDAI TAK BOLEH SURVIVE NAK BELAJAQ SANA' dalam hati aku ni dah menyumpah dah haih dia ni karang tak makan ketupat lauk rendang makan kaki aku jugak kot. tapi yelah, aku senyum ja bila dia cakap macamtu. nak buat macam mana sabar jelah aliah. dia ingat aku ni bodoh english sangat kaaa? takda lah pandai sangat tapi at least boleh jugak cakap sikit-sikit (saja nak humble, padahal takut orang kata show off).


lepas dah konvo diploma, aku tunggu result rayuan keluaq. so alhamdulillah aku dapat masuk UIA yang tersayangggg ni kahkahkah sayang sangattttt. menciii awwww, harini dapat result lusa dah kena daftar. so time aku nak pi gombak tu, aku pi rumah someone tu. aku cakap lah aku dapat offer UIA. aku tahu dia malu dengan aku, sebab before this kata kata dia agak kesat bagi aku. so ada nampak macam aku peduli??? lantak hangggg! so nampak apa Allah nak tunjuk? jangan nak merendahkan orang sangat. jadi humble sudah. chill relax. setiap kali aku nak balik UIA mesti aku jumpa someone tu cakap nak balik dah. asal nak salam muka awkward gila. muka dia lah muka aku buatpeeee. muka mestilah bongkak nak mampussss orang yang selama ni pandang kita sebelah mata nampak the real me. okay dah the end. just nak share something maybe to motivated others.okay? gooo fightingggg!

pesanan Aliah Atika :

  • jangan look down others, maybe dia punya ability tak sampai lagi dia punya level. jangan simply judges orang yang tak pandai selamanya tak pandai. ingat! 'what we give, we get back'. 
  • do everythings with your parents blessing, kalau takdak bless korang takkan kemana. serious cakap.
  • and THE MOST IMPORTANT IS REMEMBER ALLAH EACH AND EVERYTIME.



No comments:

Post a Comment